DOBRODOŠLI!

srijeda, 12. siječnja 2011.

Kineska glinena vojska

  Kineska poljoprivredna zadruga tražila je da se napravi bunar. Tako su kopaèi bunara ubrzo otvorili jamu, a umjesto vode našli su glave vojnika izrađene od 
pečene gline u prirodnoj velièini. Kopače bunara ubrzo su zamijenili arheolozi. Ovaj događaj dogodio se u polju kukuruza između planine Li i rijeke Wei, u blizini Xi'ana, glavnog grada sjeveroistoène pokrajine. Arheolozi su iskopali čitavu vojsku ratnika od terakote u prirodnoj velièini, koji su stajali u redovima.
To se dogodilo 1974. godine, a redovi vojske se i danas iskopavaju. Ova vojska čuva grobnicu prvog kineskog cara, Qin Shihuanga. U 3. stoljeću ovaj dao je sagraditi veliki mauzolej za svoj pogreb. Poznat je jer je uspješno ujedinio podijeljenu zemlju u jedinstveno kraljevstvo, naredio je gradnju Kineskog zida, reformirao pravopis i zakonodavstvo, ali je spalio knjižnice i žive pokopao učene ljude jer mu se nisu sv      


SPOMENIK PRETJERIVANJU
Povjesničari kažu da je oko trideset godina prije smrti car naredio da 700 000 tisuća prisilnih radnika iz cijele zemlje sagradi podzemni mauzolej u obliku palače.
Za car je izrađen bakreni sarkofag, a njegovu grobnicu od pljačkaša čuvali su samostrijeli koji su se automatski uključivali. Kad je car umro njegov sin i nasljednik ga je pokopao sa ženama koje nisu imale djece, a žive je pokopao sve one koji su znali za blago u grobnici.
            Robovi su preko carske grobnice nasuli zemlju u visini od 48 metara i u nju su posadili čemprese i smreke. Upravo su u blizini tog brežuljka kopači bunara otkrili ovu vojsku. Istraživanja ukazuju da je car htio da se od gline izradi čitava njegova vojska i da se s njim pokopa. Istočno od brežuljka iskopano je više od 8 000 vojnika od terakote, a daljnji redovi ratnika vjerojatno stoje sjeverno, zapadno i južno od grobnog humka.
Čitavo područje sadašnjih arheoloških
iskopavanja je prekriveno. Ratnici su postavljeni u kolonama po četvero i tako tvore paralelne hodnike. Neki od njih vode konje i kola, a zahvaljujući posebno dobroj izradi odore moguće je odrediti kojim postrojbama pripadaju.
            Tu je pješaštvo, bacači koplja, strijelci koji su opremljeni lukovima i samostrijelima, konjanici koji vode svoje konje, vozači kola, časnici i general koji je visok 180 centimetara, stoji iznad svih, a na sebi ima šal i tri ukrasa na prsnom oklopu.

NE POSTOJE DVA ISTA LICA
Sigurno su bile potrebne tisuće kipara i keramičara da bi se napravilo tisuće likova. Tijela su možda napravljeno od jedan put, ali glave i mnoge ruke napravljene su posebno
i kasnije pričvršćivane na tijelo. Oni koji su radili ratnike pažljivo su pravili zanimljive frizure i 24 vrste različitih brkova. Mnogo čudnije je što na ratnicima različiti izrazi lica ovih ratnika. Vjeruje se da su modeli kipova bili muškarci iz svih plemena u carstvu. Čak i konji izgledaju različiti jedan od drugog.
            Ostaje pitanje kakve tajne još skriva sama careva grobnica koja se nalazi ispod grobnog humka. Kinezi se još nisu usudili narušiti mir posljednjeg počivališta prvoga cara, žena koje su pokopane s njim(one koje nisu imale djece) i carevih sluga koji su živi zakopani jer su znali za blago u grobnici.

Nema komentara:

Objavi komentar