DOBRODOŠLI!

srijeda, 12. siječnja 2011.

VIDEO: NASA otkrila novi planet

Kepler 10-b ime je novog planeta kojeg je otkrio svemirski teleskop Kepler. Planet je veličinom sličan Zemlji, a po teleskopu je i dobio ime. Najmanji je planet ikad otkriven izvan našeg Sunčevog sustava.



WASHINGTON - Američka svemirska agencija NASA otkila je novi planet, dosad najmanji izvan našeg Sunčevog sustava.

Otkriće malenog stjenovitog planeta proglašeno je jednim od najznačajnijih jer najavljuje daljnja istraživanja i metodologiju za preciznija mjerenja i pronalazak planeta, koji bi mogli podržavati ili već podržavaju život.

Egzoplanet je nazvan Kepler 10-b po svemirskom teleskopu kojim je lociran. Površinom je 1.4 puta veći od Zemlje od koje je udaljen 560 svjetlosnih godina. Otkriće je predstavljeno na 217. godišnjem sastanku Američkog društva astronoma u Seattleu.

Znanstvenici na projektu Kepler ističu kako su u ovom rezultatu spojena njihova najbolja mjerenja i sva stvaraju sliku tog planeta. Obilježja Keplera 10-b određena su neviđenom točnošću te se po prvi put sa sigurnošću može reći da je planet stjenovit.

Ni na ovom planetu nije moguć život. Dnevne temperature, nalasila je glavna znanstvenica na projektu Natalie Batalha, dosežu i do 1371 Celzijev stupanj, što je više nego dovoljno da se molekule koje sačinjavaju RNA I DNA raspadnu.

Nema komentara:

Objavi komentar