DOBRODOŠLI!

srijeda, 5. siječnja 2011.

Bizarni zakoni koji vrijede samo nedjeljom


Mnoge države u SAD-u drže se još uvijek zastarjelih zakona koji se tiču nedjelje, a uglavnom su osmišljeni da bi zaštitili biblijski sedmi dan odmora te onemogućili prodaju alkohola, kockanje i slično. Neki od tih zakona nisu smisleni, a neki su toliko čudni da se pitamo što je potaklo zakonodavce da ih donesu.

Bez nekog posebnog redoslijeda navest ćemo bizarne zakone koji vrijede samo nedjeljom u SAD-u.
U Alabami se nedjeljom ne smije igrati domino niti prodavati kupus. U Arkansasu je protuzakonito šetati s kravom po glavnoj ulici poslije 13 sati. Na Floridi neudane žene ne smiju skakati padobranom iz aviona, a u Montani udane žene ne mogu pecati bez pratnje.

U Georgiji i New Yorku nedjeljom nitko ne smije nositi kornet za sladoled u stražnjem džepu, dok je u Oregonu potpuno protuzakonito jesti sladoled taj dan. U Idahu nitko ne smije na vrtuljak nedjeljom, a u Illinoisu je zabranjeno pjevušenje. U Massachusettsu i Južnoj Karolini svi muškarci moraju nedjeljom nositi svoje puške u crkvu.

Muževi u Michiganu ne smiju nedjeljom mrko gledati svoje žene, a u Zapadnoj Virginiji potpuno legalno mogu tući svoju ženu na stepenicama suda. Nedjeljom se građani New Hampshirea ne mogu olakšavati gledajući prema gore, a u Istočnom New Jewseyju ne smiju se pjevati 'ohole' pjesme.

U Ohiju, koji je na Srednjem zapadu SAD-a i nije na obali oceana, nedjeljom se ne smije ići u lov na kitove. U New Yorku je nedjeljom zabranjeno igrati biljar. Na Rhode Islandu je protuzakonito prodati istom kupcu i četkicu i pastu za zube, a u Južnoj Karolini ne smiju se prodavati muzički instrumenti, dok plesne dvorane ne smiju raditi. U Tennesseeju je nedjeljom zabranjena prodaja bolonjske kobasice. U Virginiji se nedjeljom smiju loviti samo rakuni, i to do dva ujutro. U federalnoj državi Washington nitko ne smije kupiti madrac u nedjelju.

Nisu samo države te koje imaju nerazumne zakone vezane uz zadnji dan u tjednu - i pojedinačni gradovi širom SAD-a imaju svoje neobične zakone za nedjelju.

U Buckneru u Missouriju ne smije se paliti smeće nedjeljom, a u St. Cloudu u Minnesoti ne smiju se jesti hamburgeri. U Colorado Springsu bilo koji drugi dan smije se nositi revolver, ali ne i nedjeljom, na praznik ili na dan izbora. U Hartfordu u Connecticutu muž može u zatvor ako u nedjelju poljubi svoju ženu. Šuška se da se tamo preselio glavni lik 'Bračnih voda', Al Bundy.

Nezamislivo je to kako su neki od tih zakona nastali, no kao što se kaže - put u pakao popločen je dobrim namjerama.

                     'Frajer misli da smije igrati domino nedjeljom, ha?'
                                                        

Nema komentara:

Objavi komentar