DOBRODOŠLI!

četvrtak, 13. siječnja 2011.

LEGENDA I ISTINA O SATU U PRAGU

1410. godine kraljevski meštar urarstva Mikulas iz Kadana je dizajnirao sat zajedno s Jan Šindelom, profesorom matematike i astronomije s Univerziteta Charles.
Sat je postavljen na tornju Starogradskog trga.
Meštar urarstva Hanus ga je dovršio 1490.
U Pragu se širila legenda:
Hanusa su oslijepili kako ne bi bio u stanju ponoviti negdje drugdje isto takvo djelo i on se osvetio oštetivši mehanizam sata.
Ovo je legenda.
Istina je drugačija. 
Hanus nikada nije oslijepljen i nastavio je svoj urarski posao. Istina je i kako sat često nije radio sve do 1570. godine kada ga je izvjesni J. Taboski popravio.
U Srednjem vijeku sat nije upotrebljavan u svrhu pokazivanja vremena, već kako bi pokazao astronomske podatke poljoprivrednicima.
Sat je sastavljen od tri glavna dijela.
Donji dio sata pokazuje kretanje Sunca i Mjeseca, kao i planeta oko Zemlje. U krugu oko centra se nalaze 12 malih mjeseca koji pokazuju znakove Zodijaka i periode za agrikulturu.
Na gornjoj strani sata sa svake strane su po dvije skulpture koje predstavljaju 4 slabe točke čovjeka: Sujeta/taština, Škrtost, Smrt i Pohlepa.

Na gornjem dijelu su plavi prozori iz kojih na svaki puni sat izlaze 12 Apostola koji se kreću po krugu.
Smrt zazvoni na jedno zvono i preokrene klesidru (pješčani sat). Apostoli počnu izlaziti klanjajući se prema narodu.
Sat je značajno oštećen u 2. Svjetskom ratu. Popravljen je s mnogo poteškoća i truda. Ponovo je počeo funkcionirati u 1948. godini.

Nema komentara:

Objavi komentar