DOBRODOŠLI!

nedjelja, 9. siječnja 2011.

Cjepivo protiv alkoholizma stvara mučninu nakon pića


Kod 20 posto Azijata nedostaje enzima za podnošenje alkohola, a cjepivom koje će neutralizirati te enzime kod drugih znanstvenici se nadaju iskorijeniti alkoholizam.




Cjepivo djeluje tako da stvara osjećaj fizičke mučnine i mamurluka već nakon par pića, a za rad na njemu zaslužni su čileanski znanstvenici. Aktivni sastojcu cjepiva neutraliziraju tjelesne enzime koji se stvaraju u jetri i pomažu organizmu da probavi alkohol. Upravo ta grupa enzima pod nazivom aledehid dehidrogenaza sudjeluje u izgradnji tolerancije na alkohol. Oko 20 posto azijske populacije ima nedostatak tih jetrenih enzima, te zbog toga loše "podnose"alkohol.
Čileanski znanstvenici zaključili su kako oni zbog loših posljedica imaju manji broj alkoholičara u društvu, te su po tome principu razvili cjepivo koje treba pomoći u spriječavanju alkoholizma. Ono će poticati mučninu, ubrzan rad srca, znojenje i tjeskobu već nakon nekoliko pića.Tako će, smatraju, umanjiti želju pojedinaca za alkoholnim pićima, a s testiranjima na ljudima započeti će 2012. Vjeruju kako bi cjepivo moglo smanjiti konzumaciju alkohola kod svjetskog stanovništva za čak 90 posto.

Nema komentara:

Objavi komentar