DOBRODOŠLI!

utorak, 11. siječnja 2011.

Pet utakmica koje su promijenile svijet


Utakmica Dinama i Zvezde na Maksimiru promijenila je svijet

Prekinuta utakmica u Maksimiru između Dinama i Zvezde bila je uvod u rat, prenosi CNN i opisuje trenutak kada je Zvonimir Boban 'kung-fu' udarcem napao policajca




Američka televizijska mreža CNN izabrala je pet nogometnih utakmica koje su promijenile svijet. Davni 13. svibanj 1990. godine nije ostao upamćen samo u Hrvatskoj, već očito i u svijetu.
Legendarna utakmica Dinama i Crvene zvezde našla je svoje mjesto na popisu.
- Prekinuta utakmica u Maksimiru bila je uvod u rat - prenosi CNN i opisuje trenutak kada je Zvonimir Boban 'kung-fu' udarcem napao policajca.
- Bio sam spreman riskirati sve za hrvatski cilj - rekao je Boban.
Utakmica Dinama i Zvezde zauzela je četvrto mjesto.

Pet utakmica koje su promijenile svijet

1) Sekretarijat - Predsjedništvo Engleskog nogometnog saveza (1864.) - Prva prema pisanim pravilima koje je napisao sam FA
2) Zapadna Njemačka - Mađarska (1954.) - U prvoj utakmici SP-a Mađarska je pobijedila čak 8-3 i u finalu istih protivnika, Zapadnoj Njemačkoj nitko nije davao šansu. Amateri protiv sile predvođene Ferencom Puskasom. Ipak, slavili su 3-2 i donijeli sreću narodu 'razbijenom' nakon Drugog svjetskog rata.
3) Rangers - Bucks (1966.) - Robben Island je otok blizu JAR-a u kojem su za vrijeme apartheida bili zatočeni Nelson Mandela i Jacob Zuma. Zatvorenici su pokrenuli pravu ligu, a 1966. odigrali su utakmicu protiv Rangersa.
4) Dinamo - Crvena Zvezda (1990.)
5) Irak - Saudijska Arabija (2007.) - Irak je u finalu Azijskih igara pobijedio Saudijsku Arabiju. Sport je uspio što politika nije još od pada Sadama Huseina, jedinstvo nacije i slavlje tisuća ljudi na ulicama.

Nema komentara:

Objavi komentar